Windows 10 Anniversary Update

Výroční update Windows 10 se nám moc líbí

​Pominu-li změny k lepšímu v bezpečnoti v jádru systému, ocenil bych psaní SMS přímo z Windows 10, Cortanu i lepší notifikace.

Nevýhodou je nutnost přepnout PC i mobil​ do angličtiny, benefitů téhle změny je ale mnohem víc.

​11 novinek a vylepšení Windows 10 Anniversary Update

1. Windows 10 Anniversary Update bude zdarma

Stejně jako první verze Windows 10 bude i její následovník k dispozici zdarma.

2. Elektronické pero

Jednou ze specialit Windows 10 je​ nové rozhraní pro psaní a ovládání systému elektronickým perem. Má to snad jen jeden háček – zdaleka ne každé zařízení je vybavené digitizérem a stylusem, tato specialita se tedy omezuje jen na několik desítek modelů v čele s tabletem Surface.

434898220 38365339 523030517
Nové rozhraní s přehledem aplikací pro pero, rozpoznání psaní od ruky Cortanou a smazání textu z Wordu počmáráním odstavce. I toto nabídnou nové Desítky.

3. Synchronizace s mobilem

O tomto vylepšení se spekuluje už od podzimu, kdy se začaly objevovat první zkazky o tom, že se na Windows 10 objeví třeba notifikace o zameškaném hovoru a příchozí SMS – podobně jak to umí třeba aplikace Pushbullet nebo Apple Continuity. Jenže zatímco dříve jsme si mysleli, že se toto propojení bude týkat jen mobilních a desktopových Windows, tentokrát Microsoft potvrdil, že Desítky zobrazí notifikace i z Androidu. Vše probíhá skrze androidí verzi Cortany.​

977069974
Desítky budou zobrazovat notifikace z mobilních Windows a Androidu

4. Nová nabídka Start

Drobnější kosmetickou změnouprošla​ také nabídka Start – respektive její přehled všech nainstalovaných programů.

500075831 537172943
Současná podoba nabídky Start a ta nová.

5. Lepší aktivní dlaždice

S nabídkou Start se pojí ještě jedno drobné vylepšení. Aktivní dlaždice, které střídají nějakou informaci (třeba poštovní dlaždice zobrazující příchozí zprávy), po klepnutí otevřou program přesně s touto informací. Když se tedy zrovna na dlaždici zobrazí úryvek nějakého konkrétního e-mailu, po klepnutí se otevře poštovní program přímo na této zprávě a nikoliv v obecném pohledu na veškerou poštu.

6. Lepší upozornění na notifikace

Kosmetickou změnou může prochází Centrum akcí v pravém dolním rohu. Původně upozornil na nové notifikace pouze nenápadnou změnou barvy, nicméně nyní, zobrazovat setříděné miniatury programů, které notifikaci zobrazily.

320954222 104183018
Různé varianty nového upozornění na notifikace pomocí střídajících se ikon aplikací, kterých se notifikace týkají

7. Edge se naučil Windows Hello

Biometrické přihlašování Windows Hello se sice zatím masově nerozšířilo, protože vyžaduje notebooky a počítače s novými 3D kamerami, nicméně technologii se nyní naučí i prohlížeč Edge. To znamená, že do webové služby se přihlásíte i bez hesla – bude stačit otisk prstu na čtečce, anebo pohled do 3D kamery laptopu, která vás identifikuje prakticky za jakýchkoliv světelných podmínek.

811629688
Edge umožňuje autentizaci pomoci biometriky namísto textových hesel do webových služeb

8. Edge se naučil doplňky

Edgejiž podporuje doplňky inspirované konkurenčním Chromem. Zatím jich je jako šafránu, jelikož však jejich technologie skutečně vychází z Chromu, je už pro vývojáře připravena aplikace pro jejich snadný převod.

122247886
jedním z prvních doplňků jsou třeba gesta myši

9. Edge blokuje reklamu

A Edge ještě jednou. Stejně jako norská Opera se Edge naučil nativně blokovat reklamu. Jedním z dalších testovacích doplňků je populární AdBlock,

10. Project Contennial

S projektem Astoria, který měl na Windows 10 (především těch mobilních) spouštět aplikace Androidu, to sice nevyšlo, Contenn​​ial je ale nadějnější, protože je mnohem jednodušší. V podstatě se jedná o nástroj, který zabalí klasické Win32 aplikace takovým způsobem, aby je mohli autoři publikovat na Storu a zároveň přistupovat k API moderních aplikací, kam patří živé dlaždice, notifikace aj.

195185011
Project Contennial aka Desktop App Converter

Stále se tedy bude jednat o x86 aplikaci se svým vlastním desktopovým rozhraním a omezením na procesory x86, nicméně bude moci být ve Storu, což zní velmi zajímavě a právě ze Storu by se tak konečně mohl stát univerzální repozitář pro Windows a nikoliv jen zásobárna jednodušších moderních aplikací.

11. Linux na Windows

Vývojářům má nakonec pomoci běh textových linuxových programů v integrované příkazové řádce bash. Microsoft spolupracuje s Canonicalem a jeho Ubuntu, jehož programy a nástroje budou v bashi jako první, nicméně výhledově Microsoft zvažuje i spolupráci s dalšími autory distribucí, takže Ubuntu by nemuselo být jediné.

438541656 43394042
Příkazovou řádku cmd doplní linuxový bash a textové nástroje z Ubuntu

Linuxové nástroje v bashi budou moci přistupovat k běžným diskovým oddílům počítače (nejedná se o virtualizaci s vlastním virtuálním diskem), nicméně vývojáři si už stěžují, že aby to bylo celé opravdu k něčemu, Microsoft musí zapracovat i na tom, aby linuxový program mohl spustit ten z Windows a předat mu třeba svůj výstup (a naopak). Microsoft to neodmítá, ale vývoj celé integrace Linuxu do Windows je zatím v plenkách.